Про красу реалізації оперативного замислу наших військ у Курській області

Автор: Віктор Кевлюк
наші на курщині

Картинка, яку ми бачимо, дозволяє казати, що десь в наших штабах знайшли книжку часів другої світової та прочитали про оперативно-маневрену групу.

Саме на дії ОМГ весь «Курській двіж» і схожий.

Загалом 80 років тому ОМГ — таке собі зубатеньке формування, яке уводилося в прорив та, не глядячи по сторонах, неслося в оперативні тили противника, сіючи хаос, руйнуючи управління і логістику. У ті часи то був корпус, спочатку кавалерійський, потім — механізований або танковий.

Пару слів за наші часи: передові підрозділи нашої ОМГ на Рильському напрямку вийшли на рубіж Снагость — Коренево, взяли під контроль більшу частину дороги Коренево — Суджа та закріплюються на рубежі у 25 км від м. Рильськ.

На Льговському напрямку передові підрозділи ОМГ вийшли до с. Анастасьевка, намагаються просунутись у бік с. Кромські Бики, закріплюються на рубежі в 17-18 км від м. Льгов.

На Курському напрямку передові підрозділи, відбивши контратаку противника на східній околиці м. Суджа, просунулися на схід по дорозі Р-200 у напрямку м. Курськ й взяли під контроль с. Мартинівка.

Тепер, власно, про красу замислу: по дорогах вперед летять рейдові групи, в бій не вступають, осередки опору обходять, звідти — глибина просування. Головні сили рухаються другорядними дорогами, виходять до осередків опору і гасять їх. Дуже близько до передка — підрозділи РЕБ і ППО, котрі розчищають небо. Працюють вище всяких подяк, вороже командування на 4-ту добу так і не має внятної уяви про склад сил і засобів ОМГ, через що так і не може визначитися, скільки і яких військ треба для протидії. Якщо їхати на Рильськ, то там — переважно відкрита місцевість, тому туди їдуть «Челленджери», «Страйкери», «Мардери», САУ М109, на Льгов та Курськ — ліси, тому там — бригади полегше, але є чим ввалити, якщо що.

Ділянка для початку дій ОМГ обрана дуже грамотно — обидва фланги прикриті річками, тобто ворогу доведеться їх форсувати, як виникне бажання атакувати у фланги.

Тактична група зі складу ОМГ, яка діяла у напрямку на урочище Мелове, форсувала р. Псьол одразу на декількох ділянках й просунулась у південно-східному напрямку, взявши під контроль с. Плехово на південному березі річки, тим самим забезпечивши правий фланг ОМГ. Красунчики, що тут казати?!

Одна з бригад, що зараз на Курщині, має на озброєнні польські такни РТ-91. На фото — польовий ремонт РТ-91 (фото бригади 2023 року). Тобто любий захоплений Т-72 противника — ось тобі склад запчастин. Ще одна бригада так на Т-72 і приїхала. Військторг він такий. Не лише для шахтарів і трактористів.

tank t-72

Історична довідка: якщо для формування ОМГ у вас немає кавалерійського корпусу, то можна їхати на комусь іншому. В часи Сталінградської битви Монголія подарувала СРСР верблюдів, котрі проходили службу у 1-му верблюжому транспортному полку (кому є час — останній том Переліку з'єднань, частин та установ Радянської армії, що брали участь в бойових діях у війні, остання сторінка, останній рядочок — 1-й втп). Верблюди, як з'ясувалося, непогано плавають. Хоча чого дивуватися, чим більше пляж — тим більше верблюдів.

Джерело